Kuchnia japońska zyskuje na popularności. W dzisiejszym wpisie chcę Wam przedstawić japońskie zimowe potrawy z garnka Nabe-Ryori ( 鍋料理)

鍋 Nabe – garnek

料理 Ryori – potrawa

Ulubione jedzenie Japończyków w okresie zimowym to z pewnością Nabe-ryori (potrawy z garnka). Właściwie zawsze, kiedy miałam okazję gościć w japońskim domu zimą, na stole pojawiało się jakieś pyszne, dymiące nabe-ryori. Japończycy bardzo  cenią sobie tę potrawę, gdyż jest prosta, zdrowa (główne składniki to tofu, warzywa, owoce morza oraz mięso) i sprzyja rodzinnej integracji.

 

Są różne rodzaje naberyori: sukiyaki, schabu-shabu, oden, chanko-nabe. Różnią się między sobą składnikami oraz wywarem. Najbardziej cenione nabe-ryori przygotowuje się w oparciu o sezonowe i lokalne warzywa oraz owoce morza. Potrzebna jest też bardzo  cienko pokrojona japońska wołowina lub wieprzowina, choć są też odmiany wegetariańskie.

Podstawą smaku tej potrawy jest  – jak zawsze w kuchni japońskiej – ŚWIEŻOŚĆ!

Nimono – japońskie zasady klasyfikacji potraw gotowanych

Japończycy bardzo lubią porządek. Dlatego również kuchnia japońska podlega różnym klasyfikacjom. Nabe-ryori, czy też nabe-mono wchodzą do kategorii potraw gotowanych. Do tej kategorii zalicza się również:

  • shirumono – różnego rodzaju zupy, np. zupa miso podawana w miseczkach
  • nabemono – potrawy jednogarnkowe, gotowane na specjalnej kuchence gazowej na stole i serwowane prosto z naczynia
  • menrui – różnego rodzaju makarony w miseczkach

Wg “Tradycje kulinarne Japonii” Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Na zdjęciu poniżej widać nabemono jako część wystawnej kolacji w ryokanie. Warzywa i mięso wkłada się do garnka, przykrywa przykrywką i po ok. 5-min potrawa jest gotowa do spożycia.

Nabe-ryori (potrawa jednogarnkowa) w ryokanie

Kiritanpo

Jedną z ciekawszych nabe-ryori, z jaką się spotkałam podróżując po Japonii zimą, jest Kiritanpo z prowincji Akita. Świeżo gotowany ryż jest rozbijany na pure, a następnie opieka się go na palenisku na patyczkach z cedru i moczy w zupie. Zaletą wszystkich japońskich nabe-ryoryori jest to, że są gorące i pożywne.

Kiritanpo – potawa jednogarnkowa z pref. Akita